Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pánikbetegség

 

A pánikroham átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, jellemzően hirtelen támad és általában nem tart fél óránál tovább. Tüneteiben különbözik más szorongásos betegségektől, a pánikroham hirtelen csap le, látszólag nincs kiváltó oka.

Azokat, akiknél a roham megismétlődik vagy súlyosan rettegnek egy újabb rohamtól, pánikbetegeknek hívjuk. A betegség pontos oka egyelőre nem tisztázott, neurotranszmitterek csökkent mennyisége feltételezhető a panaszok hátterében.

 

A betegség rövid ismertetése 

A legtöbb pánikbeteg elviselhetetlen halálfélelemről, „megőrülésről” és érzelmi és viselkedésbeli irányításvesztésről, súlyos fokú vegetatív idegrendszeri tünetekről számol be. Erős késztetést éreznek, hogy elmeneküljenek onnan, ahol a roham elkezdődött („harcolj vagy menekülj” reakció), amit mellkasi fájdalmak, a lélegzet megakadása és elkerülhetetlen végzet érzése követ.

A pánikbetegséget megkülönbözteti a más típusú szorongásoktól az intenzitása és a hirtelen, epizodikus természete. Azok, akik szorongással kapcsolatos betegségekben szenvednek, gyakran élnek át pánikrohamokat, bár a pánikbetegség nem mindig van összefüggésben más mentális zavarokkal. Az amúgy egészséges emberek majdnem 10%-a is átél egy elszigetelt pánikrohamot egy évben és minden hatvanadik ember az Egyesült Államokban egyszer elszenvedi a pánikbetegséget életében.

A pánikbetegség együtt járhat más pszichés problémákkal is. A klinikai depressziót gyakran hozzák vele összefüggésbe, akárcsak alkoholizmust és a drogfüggőséget. A pánikbetegek 30%-a használ alkoholt és 17%-uk pszichoaktív szereket, mint a kokain vagy marihuána a kínjaik enyhítésére. Egyes kutatások szerint az öngyilkossági kísérletek száma szintén nagyobb a pánikbetegek körében, bár ezt nem sikerült kétséget kizáróan igazolni.

A pánikbetegség hónapokig, akár évekig is tarthat, aszerint, hogy mikor kerül sor kezelésre. Kezelés nélkül addig rosszabbodhat, mígnem a munkaképesség és a normális és önálló életvitelre való képesség elvesztéséig rontja a beteg életminőségét. Sok ember személyes kapcsolataiban, munkájában és szociális helyzetében is komoly problémákat okoz a pánikbetegség. Bár a spontán gyógyulás is előfordul, általában nem múlik el, amíg az egyén nem kap kimondottan pánikbetegeknek való kezelést.

A betegség előfordulása

A pánikbetegség súlyos egészségügyi probléma a fejlett országokban. Általában a fiatal felnőttkorban keletkezik; a pánikbetegek durván fele 24 éves kora előtt mutatja az első tüneteket. A nők kétszer akkora valószínűséggel szenvednek pánikbetegségben, mint a férfiak.

Azoknál, akik a betegség korai fázisában keresnek kezelést, a tünetek többsége néhány hét alatt elmúlik maradandó káros hatások nélkül a kezelés után.

Tünetek 

A pánikroham tünetei hirtelen jelennek meg, látható ok nélkül. Közéjük tartozik:

 • halálfélelem, határtalan menekülési és/vagy segítségkeresési vágy
 • felgyorsult vagy felerősödött szívverés vagy szívdobogás
 • ájulásérzés
 • nehézlégzés, a belélegzés lehetetlenségének szubjektív érzése
 • a roham alatt a vérnyomás és a pulzus jelentős, esetenként veszélyes fokú megemelkedése
 • nehezen megfogalmazható, nem fájdalom jellegű mellkasi rossz érzés
 • izzadás
 • zsibbadás
 • szédülés, émelygés vagy hányinger
 • szurkáló vagy viszkető érzés az arcon, a szájban, a kézen vagy lábon (paresztézia)
 • gyomortájról kiinduló gyengeségérzet
 • hirtelen hasfájás, hasmenés, gyomorgörcs
 • elpirulás vagy reszketés
 • esetenként csalánkiütésszerű bőrpír, főleg a mellkas területén
 • álomszerű érzés vagy érzékelési zavarok (derealizáció)
 • disszociáció, az az érzés, hogy az egyén nincs kapcsolatban a saját testével, vagy akár idővel és térrel (elszemélytelenítés - deperszonalizáció)
 • egyfajta érzés, mintha a beteg és a külvilág közé üvegfal ereszkedett volna le, a beteg önmagába való bezáródásának érzése, esetenként néhány pillanatig tartó zuhanás érzése.
 • rettegés az irányítás elvesztésétől, hogy az egyén valami ostobaságot tesz, megőrül, akarata ellenére öngyilkosságot kísérel meg.
 • remegés vagy reszketés
 • a legsúlyosabb esetekben előfordulhat az önkontroll teljes elvesztése, sikoltozás, kiabálás, elfutás.

Néhány érdekesség a tünetekről, panaszokról: sok esetben a napokkal, hetekkel korábban lezajlott rohamra való VISSZAGONDOLÁS „nahát, most jut az eszembe, egy hónapja nem volt rohamom, az milyen rossz volt” elegendő ahhoz, hogy perceken belül újabb roham támadjon. A beteg évekkel, évtizedekkel később is PONTOSAN fel tudja idézni első rohama körülményeit. A rohamoktól való félelem következtében állandósult szorongás (anticipációs szorongás), fóbiás elkerülő magatartás (az addig bekövetkezett rohamok helyszíneinek és az azonnali segítség lehetőségét nélkülöző helyek elkerülése), depresszió alakulhat ki, ezzel a beteg egy ördögi, a panaszokat folyamatosan erősítő körbe kerülhet.

Egy pánikroham rendszerint néhány perctől fél óráig tart, egy óránál tovább szinte sohasem és a mindennapi életben előforduló egyik legelcsüggesztőbb hatású egészségzavar. A tipikus roham intenzív és szinte elviselhetetlen mértékű halálfélelemmel jár (tipusos roham), de előfordulhat, hogy félelemérzet nélkül, kizárólag a fent leírt igen heveny testi tünetek, pld. magas vérnyomásos és igen erős szívdobogásos, vagy hasmenéses roham formájában jelentkezik (atipusos pánikroham).

A pánikbetegség következményei 

A gyakran ismétlődő pánikrohamok súlyosan rombolják az életminőséget, beszűkült, elkerülő magatartásforma, szociális elszigetelődés, munkaképtelenség alakulhat ki. A rohamoktól való félelem következtében a pánikrohamnál enyhébb mértékű, de tartósan fennálló generalizált szorongás, fóbiás pananszok, depresszió léphetnek fel, a betegségkép beépülhet az énképbe, kialakul az ún. neurotikus személyiség. A vegetatív tünetek, elsősorban a vérnyomásemelkedés tartóssá válhatnak, azok minden egészséget károsító következményével. A pánikbetegség az állandósult magas stresszhormon szint miatt a kardiovaszkuláris betegségek önálló rizikófaktora. A kezeletlen betegek körében az alkoholizmus, narkotikumok alkalmazása, a szakszerűtlen és veszélyes öngyógyszerezés magasabb a szokásosnál.

A pánikroham és a fóbiás tünetek közötti különbség bemutatása 

Pánikroham bárhol, bármikor, bármilyen élethelyzetben támadhat. Fóbiás (phobosz: görögül félelem, iszony) betegségnek a kizárólag egy vagy több, de pontosan meghatározott élethelyzetben támadó, az enyhébb szorongástól a heveny pánikrohamig eljutó félelmi állapotot nevezzük. A leggyakoribb fóbiát keltő helyzetek: nagy, szabad térség, ahol nincs támpont, magasság, tornyok, kilátók, hajó, repülő, sziget, híd, alagút, alagútban megálló metró, bezártság, zsúfolt tömeg, stadionok, közlekedési eszközök, a lehetséges segítségtől való elszigeteltség, az adott helyzetből való elmenekülés lehetetlensége, de az emberek előtti szereplés vagy állatokkal való érintezés is kiválthatja. A fóbiás betegek gyakran élnek át heves pánikrohamot, amikor a félelmeik kiváltójával kapcsolatba kerülnek, de ezek a rohamok rövid életűek és gyorsan megszűnnek, ha a kiváltó ok eltűnik. A pánikbetegek jelentős részénél is kialakul fóbiás tünet, az addigi rohamaik helyszíneivel kapcsolatban.

A pánikroham és generalizált szorongás közötti különbség bemutatása 

A pánikbetegség által keltett roham igen heveny, de viszonylag gyorsan múló tüneteivel szemben a generalizált szorongás jóval enyhébb tüneteket ad, de szinte folyamatosan fennáll. Irreális aggódás, pesszimizmus, enyhe de folyamatos görcsös félelmi állapot, vegetatív labilitás jellemzi. A pánikbetegek jelentős részénél is idővel kialakul a generalizált szorongás az újabb rohamoktól való permanens félelem következtében.

Kizárólag a panaszok szempontjából vizsgálva a fenti három tünetcsoport együttesen is jelentkezhet (pld. folyamatos szorongás, mellette bizonyos élethelyzetekben jelentkező fóbiás rosszullétek és ok nélkül jelentkező heves pánikrohamok).

A pánikbetegség kivizsgálása 

A legfontosabb, a fentebb felsorolt panaszok esetén orvoshoz kell fordulni, ez sok esetben egy mentális betegség lehetőségével való szembesülés miatt, különösen férfibetegek számára nehéz. Súlyos panaszok esetén az utcán való közlekedés, így az orvos felkeresése is gondot okozhat.

Mivel a pánikbetegség lelki, szellemi és testi tüneteit számos más, akár súlyos betegség is utánozhatja, ezért a diagnózis kimondása előtt feltétlen ALAPOS és SZERTEÁGAZÓ kivizsgálást kell eszközölni. A rosszulléteket például sok más mellett okozhatja a vércukorszint ingadozása, a nehézlégzést asztma, a fáradékonyságot kardiológiai probléma, a vegetatív tüneteket pajzsmirigy betegség, a magas vérnyomást veseprobléma is, ezért csak a lehetséges szervi okok lelkiismeretes kizárása után mondható ki a pánikbetegség diagnózisa. A pánikbetegséget utánzó egyéb betegségek esetén az alapbetegséget kell kezelni.

Kezelés 

A rendszeresen visszatérő pánikrohamokat a lehető leggyorsabban kezelni kell. A gyógyulás esélye a betegség fennállásának hosszával csökken. Noha egy elszigetelt pánikroham minden kellemetlensége ellenére önmagában nem veszélyes, az általa kiváltott vegetatív tünetek, pld. igen magas vérnyomás és pulzus súlyos egészségkárosodást okozhatnak már akár első esetben is.

Kezelés nélkül idővel a rendszeresen visszatérő pánikrohamok annyira megviselik a beteget, hogy elkerülő fóbiás magatartásforma, generalizált szorongás, depresszió, állandósult magas vérnyomás, sok esetben alkoholizmus alakulhat ki annak minden súlyos következményével. Ennél a betegségnél különösen fontos, hogy a beteg bízzon orvosában, ne érezze, hogy panaszait félvállról veszik, rutinszerűen és futószalagon gyógyítják.

Gyógyszeres kezelés 

Enyhe fokú, még a beteg által kontrollálható pánikrohamok ill. betegség esetén a gyógyszeres kezelés nem feltétlenül szükséges, B vitamin, magnézium, folsav készítmények, nyugtató hatású gyógyteák pld. citromfű, borágó, macskagyökér, komló fogyaszthatók. Amennyiben a szorongás, pánik mellé hangulati zavarok is társulnak, orbáncfű is alkalmazható, feltéve, hogy nem fokozza a szorongást. GYÓGYSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK EGYÜTTESEN CSAK A KEZELŐORVOS BELEEGYEZÉSÉVEL SZEDHETŐK!

A már kimutatható testi tüneteket, pld. magas vérnyomást kezelni kell a szövődmények elkerülésére. Depresszióval szövődött pánikbetegség eseten béta blokkolók csak nagyon körültekintően adhatók.

Heveny és rendszeresen viszatérő rohamok kialakulását nagypontenciáló benzodiazepán készítményekkel lehet megelőzni, viszont ezeknél a szereknél a hozzászokás esélye nagy, ezért csak a kezdeti időben célszerű adni, a legrövidebb ideig és a legkisebb még hatásos adagban.

Hosszútávú kezelésre különféle antidepresszáns gyógyszerek alkalmazhatók, szigorúan a betegség kezelésében nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező orvos utasítása által, rendszeres ellenőrzés mellett. Többféle lehetséges antidepresszáns gyógyszer van, hagyományos triciklikus, modernebb SSRI, MAO gátló és egyéb típusok, melyek különféle módon a szerotonin, noradrenalin és dopamin rendszerre hathatnak.

Az antidepresszáns gyógyszerek szedésének főleg a kezdetén különféle mértékű, akár jelentős mellékhatások is jelentkezhetnek. Elviselhetetlen mellékhatások esetén gyógyszerváltás ajánlott. A megfelelően kiválasztott antidepresszáns gyógyszerek hónapokon keresztül biztonsággal szedhetőek, gyógyító hatásuk a szedés kezdete után csak hosszabb idő után, esetleg hetekkel később jelentkezik. Ezen gyógyszerek szedésének abbahagyása csak lassan és fokozatosan csökkenő adagokban lehetséges, azonnali abbahagyásuk kínzó elvonási tüneteket okozhat.

Klinikai mértékű szorongásnál kórházi elhelyezés szükséges, ebben az esetben infúzióban is adhatók a különféle gyógyszerek. Legsúlyosabb esetben neuroleptikumok adása is szóba jöhet.

Pszichoterápiás kezelés

Enyhébb esetekben a gyógyszeres kezelés helyett, súlyosabb esetekben mellett egyfajta pszichoterápiás kezelés, az ún. kognitív viselkedésterápia lehetséges, ami megtanítja, hogy hogyan csökkentheti a személy a szorongást és közelítheti meg másként a pánikhelyzeteket.

Másik lehetséges pszichoterápia a csoportterápia pánikbetegeknek, amely segíthet megérteni és kezelni a betegséget.

Sok pszichológus ajánl stressz-menedzselő, időbeosztási vagy érzelmi egyensúly-tanfolyamokat, hogy segítsen a páciensnek elkerülni a szorongást a jövőben.

Bizonyos esetekben a hagyományos pszichoanalízis segíthet feltárni a rohamok lelki hátterét és így segíthet megszabadulni a betegségtől.

Helyhez és szituációhoz kötött pánikrohamok, az ún. fóbiás betegségek kezelése esetén egyrészt a fóia tárgyához való fokozatos hozzászoktatást választhatják, pld. minden nap néhány lépcsővel feljebb megyünk a toronyban (szisztémás deszenzibilizáció), másik módszer a pszichosokk terápia, melyben a félelem tárgyával hirtelen szembesítik a beteget, pld. a kutyafélőt váratlanul összezárják egy nagy, de barátságos és ártalmatlan kutyával.

Egyéb módszerek 

Testmozgás 

Amennyiben nincs egyéb (pld. kardiológiai) kizáró tényező, a heti rendszerességgel végzett intenzív testmozgás, rossz állapotú betegeknél már a rendszeres kiadós séta is igen előnyös lehet. Az intenzív mozgás által felszabadult endorfin önmagában is jó hatású, de legalább ennyire fontos a pánikbetegeknél többnyire emelkedett kardiovaszkuláris rizikófaktorok csökkentése szempontjából, ugyanez vonatkozik az egészséges táplákozásra és a testsúly normalizálására.

Táplálkozás 

Az egészséges, vitaminokban, nyomelemekben gazdag változatos táplálkozás előnyös, akárcsak a mesterséges táplálékok, adalékanyagok, koffein, nikotin, alkohol kerülése. Gyógyszeres kezelés esetén az alkohol kis mennyiségben is kerülendő.

Fényterápia 

Olyan esetekben, ahol hangulati zavar is jelen van, kockázatmentesen kipróbálható a fényterápia, a beteg a lehetőségek szerint tartózkodjon napi egy-két órát napfényen, vagy erős és folyamatosan világító műfényen, a vibráló neonfény, a tévé és a monitornézés ebből a szempontból nem megfelelő. A várható pozitív hatás a szemen keresztül valósul meg, ezért a napszemüveg viselése erre az időre nem célszerű.

Alvásmegvonás

Alkalmilag kipróbálható az alvásmegvonás, próbáljunk meg egy éjjel (lehetőleg hétvégén) ébren maradni és az éjszakát bármilyen aktív tevékenységgel tölteni, akár olvasás, zenehallgatás is megfelelő. A pozitív hatás már másnap jelentkezhet, kimerült betegeknél nehezebben alkalmazható a módszer.

Életmódváltás 

A lehetőség szerinti stresszmentesség, folyamatos elfoglaltság, a gondolatok elterelése, érdekes munka, a környezet által jól megválasztott szabadidős programok igen sokat segíthetnek.

Ajánlott még a naplóvezetés, amelynek során a beteg leírja a napi tevékenységeit és érzéseit, azonosítani és kezelni tudja a személyes nehézségeit, így könnyebben felismerheti a rohamok életvitellel kapcsolatos esetleges összefüggéseit.

Relaxáció 

Egyéb stresszoldó tevékenységek, mint a tai-chi, jóga, relaxációs és légzőgyakorlatok vagy a testedzés szintén segíthetik a javulást.

Szociális környezet 

Mint a többi érzelmi zavarnál, a család és barátok támogatása szintén segíthet a gyógyulási folyamat felgyorsításában. Ebben az esetben sajnos kialakulhat a családtagoktól, de akár a kezelő orvostól való súlyos fokú függés is (jó példa erre az Isten nem ver Bobbal című film, vagy a Monk című tévésorozat).

Egyedül élő betegeknél akár egy telefonos lelki segélyvonal is segíthet a hirtelen roham leküzdésében.

A kezelés eredményessége 

A szakszerű gyógyszeres és pszichoterápiás kezelések, életmódváltoztatás hatására a kezelt betegek nagy részének az állapota néhány hét után jelentősen javul, a teljes tünetmentesség is elérhető. A panaszok megszűnésével, néhány hónap után orvosi utasítás szerint meg lehet próbálkozni az antidepresszáns gyógyszerek elhagyásával, de az életmódbeli változtatásokat ezután is fennt kell tartani. Kiújulás, visszaesés esetén mielőbb a kezelőorvoshoz kell fordulni.

A betegek egy csekély részénél, különösen, ha a betegség hosszú ideje fennáll és mintegy beépült a beteg személyiségébe, mellette komolyabb szociális és életmódbeli problémák, kialakult testi szövődmények vannak, esetleg családi halmozódás mutatkozik, a kezelés nehézkesebb és kevésbé eredményes.

Az öröklődés szerepe a betegségben 

A pánikbetegség a családi halmozódások vizsgálata alapján örökletes is lehet, ami azt mutatja, hogy valamely genetikai variáció vagy variációk is szerepet játszhatnak a tünetek megjelenésében. Sok embernél ellenben bármilyen családon belüli előzmény nélkül jelenik meg a pánikbetegség.

Forrás és irodalom 

 • Dr.Buda Béla, Oláh Tamás, Dr.Pécsi Tibor: Neurózis, Origo-Press, 1988 ISBN 963 7405 17-8
 • Dr.Buda Béla, Dr.Füredi János: A neurosis változó arca, Medicina, 1989 ISBN 963 241 759-3
 • Christine Brasch, Inga-Maria Richberg: Derült égből a pánikroham, Magyar Könyvklub, 2001 ISBN 963 547 391-5
 • Feldman Sándor: Az ideges félelem (1920-as években íródott)

Külső hivatkozások 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

waano73@gmail.com

(kelemen kata, 2014.05.03 11:43)

6 eve paroxatot szedo kismama vagyok eppen. Kiujulo rohamokkal. szeretnek tanacsot kerni mivel 30 mg ot szedek es nem szeretnek tobbet szedni, de sokzsor rosszul vagyok, mit csinaljak????
elore is koszonom valaszat!

Re: waano73@gmail.com

(Kelemen Kata, 2014.05.04 08:10)

Kedves Asszonyom !
Én természetgyógyász vagyok tehát természetes anyagokkal és nem gyógyszerekkel kezelem és gyógyítom a betegséget.
Kérdésével forduljon a kezelő orvosához.
Üdvözlettel Dr Gere T.

Fot,Baros G. utca

(Sztruhár Péterné Hüse Enikő, 2014.03.16 00:46)

Tisztelt Professzor úr. Én olyan kérdésel fordulnék őnőz,hogy kb:2 honapja jötek nekem elő szinte majdnem mindegyik felsorolt tünet/tünetek. Van egy 19 honapos kisfiam és sajnálatos modon nem tudom ki elégiteni a vágyait(pl:naponta kétnaponta való sétálás,udvaron vagy játszotéren valo játszást) .És ez szomoruságal tölt el. Tanácsára lenne szükségem vagy személyes találkozásra ha van rá lehetőseg.Előre is köszönőm a segitségét. Üdvözlettel: Sztruhár Péterné Hüse Enikő

Re: Fot,Baros G. utca

(Sztruhár Péterné, 2014.03.18 22:26)

Kedves Asszonyom rendelési időpontot a 06 20 345 1603 telefonon tudunk megbeszélni.
Üdvözlettel Gr Gere

nyiregyháza 4400 őszőlő.u 103 szám 5 em 30 ajtó

(madarász istvánné, 2013.06.25 16:49)

depresszió vagyok mindennap fárad szédül gyenge néha remeg nincs kedvem kérek lenne érős valami tud segit nekem köszönöm

Re: nyiregyháza 4400 őszőlő.u 103 szám 5 em 30 ajtó

(Madarász Istváné, 2013.06.26 04:07)

Kedves Levélírók!
A depresszió rendkívül összetett betegség.Ezért személyes találkozás és alapos kivizsgálás nélkül nem adhatok tanácsot a gyógyulásukhoz.Mindenféle távgyógyítás felelőtlenség lenne.Üdvözlettel Dr G.T.

Re: Re: nyiregyháza 4400 őszőlő.u 103 szám 5 em 30 ajtó

(madarász istvánné, 2014.01.25 17:39)

kerék időpont és hol? telszám 06 70 606 7687 csak sms mert halláserült vagyok előre köszönöm

Re: Re: Re: nyiregyháza 4400 őszőlő.u 103 szám 5 em 30 ajtó

(Madarász Istvánné, 2014.01.26 04:10)

Szeretném kérdezni,hogy Gödöllőre ,vagy a budapesti rendelőbe lenne Önnek alkalmasabb jönni? G.T.

Re: Re: Re: Re: nyiregyháza 4400 őszőlő.u 103 szám 5 em 30 ajtó

(madarász istvánné, 2014.01.26 16:39)

hát de én nincs türelem nagyon messze van csak tud közel debrecen vagy nyiregyháza :( nyiregyháza sóstó u kórház mindig kezeles megint semmi nem javul kb 3-4 év óta ugyanaz gyógyszer meg semmi nem jó vagyok előre köszönöm

szucsjudit86@yahoo.com

(Szucs Judit, 2013.09.17 13:29)

Tisztelt Gere professzor Ur!

Par hete a mellkasomnal nyomast ereztemmegilyedtem,mert idaig nem ereztem hasonlot,igy hat elment a csaladorvoshoz,kivizsgalt es minden rendbe. Egy darabig jobban ereztem magam.Par napja elmentunk a ferjemmel a moziba es hirtelen jott:,rosszlet,szedultem.Nem ertem mi tortent,azota nem igazan erzem jol magam.Ez harom napja volt,gondoltam elmulik majd.Igen,de csak egy darabig,nemsokara ismet szedultem,neha hanyingerem is van,rosszlet,a torkomban gyakran erzek valami,remegek.....Igyekszem nem gondolni ezekre,ejszaka nem tudok aludni,pedig egesz nap aktiv vagyok,dolgozom es elfaradok.Szedulok egesz nap,mitol van ez? ha orvos szerint egezseges vagyok. Hamar faradok,gyengenek erzem magam,nem tudom mit csinaljak.Nem akar elmulani az ,amit erzek,reggel amikor felebred jol vagyok egy darabig,aztan megint kezdodik elolrol. Mit tanacsol,kihez es hova forduljak? Kerem segitsen!Tisztelettel:Szucs Judit

Re: szucsjudit86@yahoo.com

(Szücs Judit, 2014.01.26 04:21)

Kedves Szűcs Judit!
Önnek is azt tudom javasolni,hogy keressen fel vagy kutasson fel a lakóhelyén olyan természetgyógyászt aki alternatív módszerekkel gyógyít.
Üdvözlettel G.T.

Debrecen Hortobágy ut. 1sz

(Lászlók András, 2011.11.15 09:34)

Tisztelt Dr Gere Tibor professzor Úr!

Lászlók András vagyok, és ismételten kérném a Tisztelt Professzor Úr véleményét a pánik betegségemről, mert ma kaptam egy Igazság Ügyi Szakvéleményt! Melyben azt írja: A nevezett pánik betegségét, értékeltem, véleményi rész diagnózisai között testi tünetekkel megnyilvánuló ideggyengeségként szerepel. A nevezett pánik betegsége önmagában, munkaképességét, csak minimális mértékben befolyásolja, mivel pánik rohamai igen ritkák. Pánik betegségét külön diagnózisként a megelőző pszichiátriai kezelések is csak alkalmanként szerepeltetik, diagnózisként a betegség része az ideggyengeségnek, pszichés eltérésként értékelhető!
A szakvéleményhez szeretném hozzáfűzni, hogy még az Igazság Ügyi Orvos Szakértő meg sem vizsgált, csak odaírta, hogy nagyon ritkán van pánik rohamom. Én úgy érzem, hogy ha valakit elkönyvelnek mint ideggyengeség, akkor bármilyen rosszul is van, lehet bármilyen panasza betegsége, egyáltalán nem veszik figyelemben, és közben az ember élete teljesen tönkre megy mert sem gyógyszert , sem odafigyelést nem kap, egyszerüen már nem tudom mit csináljak, a pánik betegségemhez még társul magasvérnyomás , cukorbetegség látás romlás (szürkehályog) koleszterin betegség, éjszakákon át alig alszom valamit, ugyan is 1 emeleten, egy rácsal védik a lakásokat, és a halálfélelem, miatt igen sokszor kimegyek és megnézem éjjel, hogy kinyillik e a rács, ha valami bajom lenne. Egy kérdésem lenne, ugyan is a párja vagyok Ica, a testvéreméknél voltunk, kocsival 30perc Balmazújváros, délután kb 2hete, visszafelé, busszal jöttünk haza, és a párom András olyan rosszul lett, hogy teljesen elfehéredett, izzadt még hozzám sem szólt, mert olyan félelmet láttam az arcán és az egész testében remegett, míg le nem szálltunk a buszról épp csak kibírta, azt a nekem kevés kis út neki egy örökké valóság, és az összes lelet állandóan nála van akár hova megyünk annyira nagy nála a halálfélelem és éjszaka többször kell vékony pólót cserélnie mert annyira leizzad, hogy tiszta viz a póló rajta, de a homloka tiszta hideg, ez mi szeretném megkérdezni? Elmentünk egy pszihológushoz, hogy segitséget kérjünk, mert már ez nem állapot mikor egy kisboltba bement, és rosszul lett,mert mikor ment volna be akkor be volt zárva az ajtó, és mikor kinyitotta a boltos bement a párom és azt hitte hogy visszárta az ajtót a boltos és azt hitte nem tud sehogy kijönni. Viszont a szihológusnak elmondtuk a tüneteket azt felelte, egyszer úgy is meg kell halni! Kérdem én ezek után hová menjünk mit csináljunk, hogy valahogy ember módjára tudjon élni a párom, mert a pánik betegségére csak napi 3x1/2 rivotil tablettát kap semmi mást a többi betegségeire rendesen kezelik az orvosok
Szeretném megkérdezni a Professzor urat a pánik betegségben bele lehet e halni? Sajnos így az élet nem sokat ér, örökös félelemben és ügyeletre való járással, hol éjszaka hol nappal! Önhöz sajnos elmenni, hogy segítsen Professzor úr elmenni nem tudunk mert sem elég pénzünk nincs sem vonattal utazni nem tud a párom! Most már ott jár a párom, hogy egyszer trahikardiája van vagyis nagyon szapora szívverés 90- 101 máskor meg brahikardia, vagyis nagyon alacsony szívverés 45-48-at mérünk.
Őszinte Tiszteletem, és kérném a Tisztelt Doktor Úr válaszát!
Tisztelettel Lászlók András és Párja Beke Sándorné


Re: Debrecen Hortobágy ut. 1sz

(L, 2013.12.08 11:15)

Tisztelt Uram ,

A levelére reagálnék hogy lehet más utat is meg kellene próbálnia.
Logisztikán dolgozon egy kisvárosban , sokszor elég stresszes napi 5napból 4 legalább.
3 hónapja tört rám egy számomra ismeretlen sokk amivel nem tudtam mit kezdeni.( liftszerű érzés menés közben , imbolygó járás , hirtelen fellépő szívbegyorsulás) Elkezdtem vizsgálatokra járni. neurológia -vérvétel -ottoneurológia-
A háziorvosom a vizsgálatok elvégzése után azt állapította meg hogy valószínűleg kezdő pánikbetegségem van.
Mivel az addig szedett gyógyszerek nem nagyon hoztak javulást.
( 1 hónapig szedtem őket mindenfajta javulás nélkül
nyugtatók ,szédülés elleni szerek - 1 napra visszamentem dolgozni ,estére megint rosszul lettem ) úgy gondoltam felkeresek egy már 1éve nálunk dolgozó természetgyógyászt aki homeopatás gyógyszerekkel és biorezonanciás kezeléssel gyógyít. Azóta javultak a tünetek újra tudok dolgozni, bár egy keményebb hét után visszatérnek időlegesen a tünetek enyhébb formában.

szóval lehet segítség talán alternatív úton is . Nekem is felírtak SSRI ket de sok negatív tapasztalat alapján amiket olvastam , inkább ezt az utat választottam.

ennyit akartam írni remélem megkapja levelem.
csalezlopez83@freemail.hu

Re: Debrecen Hortobágy ut. 1sz

(László András, 2014.01.26 04:15)

Kedves László Úr!
Ne haragudjon de levél alapján nem tudok segíteni.Vizsgálatok nélkül nem tudok képet alkotni az Ön állapotáról és véleményt sem tudok kialakítani Önről.
G.T.

6528 Bátmonostor, József Attila u. 2/a

(Kollár Zoltán, 2011.11.01 19:05)

Tisztelt Gere professzor Úr!

Én sok éve pánikbetegséggel küzdöm, amihez agorafóbia társult. Emiatt hosszú évek óta a lakásom és az udvarom elhagyni nem tudom.

Amiért írok az a következő. Döbbenten olvastam itt a pánikbetegségről szóló leírásában a következőket, idézem:

" A már kimutatható testi tüneteket, pld. magas vérnyomást kezelni kell a szövődmények elkerülésére. Depresszióval szövődött pánikbetegség eseten béta blokkolók csak nagyon körültekintően adhatók. Heveny és rendszeresen viszatérő rohamok kialakulását nagypontenciáló benzodiazepán készítményekkel lehet megelőzni...."

Én mivel szívbeteg is vagyok, nekem Concor 5 béta blokkolót is kell szednem, hiszen ha tachykardia lép fel, azt a béta blokkoló képes csak normalizálni. Ugyanakkor ha pánikrohamom jelentkezik, akkor a Xanax mellett a béta blokkolót is muszáj alkalmaznom, hogy ezzel a pánik attak miatti magas szívfrekvenciát csillapítani tudjam. Ennek ellentmond a cikkben olvasott mondat, miszerint nem tanácsos pánikbetegnek béta blokkolót szednie, mert veszélyes.

Nem tudom, milyen oka lehet ennek az intelemnek, de meg kell mondanom, hogy nálam egyedül a béta blokkoló és a Xanax együttes alkalmazása tud csak fél óra múltán jobb állapotba hozni. A cikk szerint a bétablokkoló ráadásul még súlyosbítja a beteg állapotát. Engem pedig éppen ez hoz helyre. Nem értem tehát a magyarázatát az intelemnek és a bétablokkolótól való ódzkodás miatt. Erre mindenképpen szeretném, ha e-mail levélben megtenné szíves válas, ugyanis érintett vagyok mind a pánikbetegségben, mind pedig a Sick Sinus Sindromában, azaz egyszer bradykardiám van, másszor tachykardiám, ami magas pulzusszámot jelent.
Fontos lenne tudnom, hogy én, mint olyan pánikbeteg, akinek heti egy-két epizódja is van spontán, még egy rossz gondolat által is provokálóan, szabad-e szednem pánikroham alatt béta blokkolót? Ha nem szednék, túlpörögne a szívem a pániktól és az akár végzetes is volna. Ezért furcsállom tehát a dolgot , mert aki pánikszindrómás, annak egyik kísérő tünete az igen szapora, már-már félelmet keltő és öngerjesztővé váló magas szívfrekvencia. Tisztelettel megköszönöm Önnek a szíves válaszát, amelyet feltétlen várok.

Tisztelettel: Kollár Zoltán

1024 Bp Buday Làszló ut 14

(Borbély Attila, 2013.06.15 13:31)

Tisztelt Doktor ur!
A hirtelen rámtörő pánikrohamaimnál a heves szivverésrm a legaggasztóbb
Ilyenkor befeszek egy xanxot, és jobban leszek
A kérdésem h bevehetek mellé 1 szem béta blokkólót?

Hogy hamarabb muljon a heves szivdobogàsvérzése?
Mert én erre pánikolok rá hogy nagyon ver, és megállhat
Várom vàlaszát
Köszönett:
Borbély Attila

Re: 1024 Bp Buday Làszló ut 14

(Balázs, 2013.06.26 04:18)

Kérem a fenti levelekre adott válaszom tudomásul vételét.
Üdvözlettel:Dr G.T.

Re: 6528 Bátmonostor, József Attila u. 2/a

(Kollár Zoltán, 2013.06.26 04:12)

Kedves Levélíró!
A depresszió és a pánikbetegség rendkívül összetett kóroktanú betegsége.Ezért a gyógyításhoz személyes találkozás és részletes vizsgálatalapján lehet hozzá fogni.Mindenféle távgyógyítási próbálkozás felelőtlenség lenne.Megértésüket kérem.
Üdvözlettel:Dr G.T.

bazsla19@citromail.hu

(Balázs, 2013.03.02 23:35)

Sokszor feszült vagyok,elégé stresszes ez nálam mindennapos,néha fája a fejem és belül olyan fura érzés.rossz a közérzetem,nehezen tudok aludni ,álmatlan vagyok,és reggel fáradtan ébredek,olyan kimerült vagyok,semmihez nincs kedvem ,mindig agyalok valamin.A kaukázusi kristálygombát iszom 2 hete,de nem érzek változást,és néha citromfűvet.Mit javasol?Ezek a készítmények használnak a tünetekre?

Re: bazsla19@citromail.hu

(Balázs, 2013.03.03 14:04)

A tüneteinek a megszüntetésre ennél sokkal hatékonyabb készítmények is vannak.Ezeket azonban csak megfelelő vizsgálat alapján lehet kiválasztani.Meg kellne nézni a lakása ,háza tájolását is a geopatikus hatásokat ,az elektromos és az elektroszmog,vízér,Hartmann -zóna ,érctellerek ,Szent György törésvonal elhelyezkedését is.